二級筆譯考試專項練習含答案

時間:2025-09-10 16:21:02 王娟 翻譯資格 我要投稿
  • 相關推薦

2025年二級筆譯考試專項練習含答案

  在日常學習和工作生活中,我們都離不開考試題,借助考試題可以更好地檢查參考者的學習能力和其它能力。你知道什么樣的考試題才是規范的嗎?下面是小編收集整理的2025年二級筆譯考試專項練習含答案,歡迎閱讀,希望大家能夠喜歡。

2025年二級筆譯考試專項練習含答案

  二級筆譯考試專項練習含答案1

  【原文1】 While there seems to be no consensus on the citys worst line, the ones mentioned most often in talks here and there were …

  【分析】本句的mentioned表示被動的意思,后面省略了施事者by peoplec.漢譯時改成主動的說法,要加上“人們’’。

  【譯文】對市里的什么最長,大家似手并沒有一致的看法,但常常聽到人們到處談論的,莫過于......

  【原文2】Although the recession has reached every corner of the planet,the impact is uneven.

  【分析】調整結構方面的問題是:有時把釋義用到譯文里以后 感到上下之間的關系不夠明確,語氣不太連貫,意思也就不很清楚。 遇到這種情況,可以分祈一下原文,是否通過上下文的照應把與這個詞有關的某些詞省略掉了。如果有省略,可以考慮補充上去。本句 the impact 指的是 the impact of the recession,從上面所說 reached every comer of the planet 來看它同時也含有 the impact on each comer of the planet的意思,因此加上“各地受到的”。如果只照字面譯成“但其影響是不均勻的”,語氣就不夠連貫,意思也不很清楚.

  【譯文】雖然這場經濟衰退波及全球的每個角落,但各地受到 的影崎不盡相同.

  【原文 3】...They will be able to calculate in advance thousands of possible combinations through the electronic brains in order to find .the most suitable product.

  【分析】本句the most suitable product是通過與上面的聯系帶上了 from among thousands of possible combinations 的意思。因此可 以譯成“從中找出最合適的產品通過上下照應把“最合適”的范圍明確了起來。

  【譯文】……(他們)就可以利用電腦預先算出成千上萬種可能 的排列組合,以便從中找出最合適的產品.

  【原文4】 The most significant of my final acts in the Mediterranean took place on Christmas Day, 1943.

  【分析】本句的主語應是The most significant one,由于后面有 of my final acts 而把 one 省略掉了。

  【譯文】我在地中海戰區最后的活動十最有意義的一件事發生 在1943年圣誕節.

  【原文5】their calculation seemed impossible,as the exact solution of the problems would have required the total working lives of several hundred mathematicians.

  【分析】本句中的the exact solution of the problems相當于if we were to achieve an exact solution of the problems,也就是說,它是一個含蓄條件從句變化而來的。

  【譯文】但是演算這些公式看來是件不可能的事,因為如果想要讓問題最終得到精確的解答就會需要幾百個數學家付出他們畢生的精力來演算這些公式。

  【原文 6】He must regard himself as an economist,a commercial traveler,an advertising agent for his country.

  【分析】本句的an advertising agent與for his country之間顯然 省去了一個-ing分詞,這個分詞是表示arguing, persuading這方面意 思的,但不寫上也并不感到少了什么,因為介詞for已經部分地起到 這個作用。在漢譯時若照著字面譯成“他必須把自己看做是……本國的一名廣告商人”就不很清楚,加上個動詞譯成“為本國作宣傳的 廣告商人”就符合漢語表達習慣了。

  【譯文】(大使)他必須把自己看做是經濟學家、旅行推銷員、為 本國作宣傳的廣告商人。

  【原文 7】 He has provided peacekeeping troops during crises in other African countries.

  【分析】本句 during crises in other African countries 在漢語中要表達為“在非洲其他國家發生危機時”,因為原文中的during就包含了在危機發生期間的意思。

  【譯文】在非洲其他國家發生危機時,他提供了維持和平的部隊。

  【原文8】We had been dismayed at home while reading of the natural calamities that followed one another for three years after we left China in 1959,

  【分析】英語的句子通常是按照句法規則順序排列的,而漢語 的句子比較靈活,常常根據時間的順序排列。本句譯文就將“心情頗為沉重”放到了“讀到這方面的消息”后,符合漢語的習慣。

  【譯文】我們于1959年離開了 t國。此后,中國連續三年遭受自然災害。當我們在國內讀到這方面的消息時,心情頗為沉重。

  【原文9】 Rocket research has confirmed a strange fact which had already been suspected: there is a “high-temperature belt” in the atmosphere, with its center roughly thirty miles above the ground.

  【分祈】 按照時間的次序,“這一奇異的事實已得到了證實”是 在“利用火箭加以研究以后”的以后,所以漢譯時調整了句子的順序。

  【譯文】人們早就懷疑大氣層中有一個“高溫帶",其t心在距地面約30英里高的地方。利用火箭加以研究以后,這一奇異的事實已得到了證實。

  【原文10】The government is determined to keep up the pressure whatever the cost if wi】l pay in the end.

  【分析】在英語中,條件、目的、讓步狀語從句可以放在主句前 面,也可以在后面,而漢譯時,通常要放在主句的前面。

  【譯文】不論最終將付出什么代價,政府決心繼續旅加壓力。

  二級筆譯考試專項練習含答案2

  閱讀下列短文,回答題目.

  Improved ways of production make US able to offer you our change of Drilite batteries(電池)at a reduced price for large quantities.

  Further information of the New prices for your market are sent to you together with the letter,and you will see that the price has already reduced 5 percent.As c.i.f(成本、保險加運費) to Dublin is included in our prices,you will agree that they are clearly lower than those of producers of the same batteries,both here in Japan and elsewhere.The quality of our products remains the same--only the finest chemicals are used.The new prices are for the least orders of l.000 pounds and will begin from January 1.Immediate sending off is sure because enough Can be made whenever you require it.

  We appreciate your past dealing and cooperation(合作)with us,and look forward to supplying you in the new year at the new prices.

  Yours truly,

  Nipponex Electrics

  1.If the Irish expect to enjoy the 5%of reduction at prices,they should__________.

  A.pay the Japanese at least£1,000

  B.order 1,000 pounds of batteries in weight

  C.order£1,000 worth batteries at least

  D.Pay the Japanese£1,000 ahead

  參考答案:C

  答案及解析

  C【解析】事實細節題。從文中第二段倒數第二句,The new prices are for the least orders of l,000 pounds and will begin from January

  由此可知,新的價格是基于訂購至少1000英鎊之上的,所以選項D符合原文的意思,是正確答案。

  2.Which is NOT the reason of reduction of the price at 5 percent?

  A.The Japanese.producer holds a large quantity of stores and can’t sell them out.

  B.The Japanese have improved their production means.

  C.They can turn out more products.

  D.They expect to go on dealing with the Irish in the coming year.

  參考答案:A

  參考解析:A【解析】判斷推理題。文中給出了幾個原因:Improved ways of pr0·duction;turn out more products;and look forward to supplying you inthe new year at the new prices,等。文章說的是,公司有能力立即大批量的生產,而不是說由于庫存過多,賣不出去才迫于降價的。所以選項A(庫存太多,賣不出去)是不符合原文的意思的,故正確答案為A。

  二級筆譯考試專項練習含答案3

  In winter the weather in England is often very cold.In spring and autumn there are sometimes cold days, but there are also days when the weather is warm.The weather is usually warm in summer.It is sometimes hot in summer, but it is not often very hot.There are often cool days in summer.

  When the temperature is over 27℃, English people say it is hot.When the temperature is about 21℃, they say it is warm.

  In the north of Europe it is very cold in winter.In the south of Europe the summer is often very hot.In the south of Spain(1) and in North Africa(2) the summer is always hot.

  Water freezes(3) at 0℃.When water freezes, it changes from a liquid(4) into ice.Water boils(5) at 100℃.When water boils, it changes from a liquid into steam(6).

  Notes: (1)Spain/speIn/n.西班牙 (2)Africa/`frIk/n.非洲 (3)freeze/fri:z/v.結冰 (4)liquid/`lIkwId/n.液體 (5)boil/bIl/v.沸騰;(水)開 (6)steam/sti:m/ n.蒸汽

  1.What is the weather like in summer in England?

  A.Very hot.

  B.Warm.

  C.Cool.

  D.Both A and C.

  2.What do you think "the north of Europe" means?

  A.A part of a country.

  B.The capital of Europe.

  C.A country in the north of Europe.

  D.A part of Europe.

  3.When water freezes, it changes from_____into_____.

  A.water, ice

  B.water, steam

  C.steam, ice

  D.ice, water

  4.The writer wants to tell us something about______.

  A.the weather in Europe

  B.the weather in England

  C.some knowledge of the temperature

  D.three states of water

  答案:1-4 DDAC

【二級筆譯考試專項練習含答案】相關文章:

翻譯資格考試初級筆譯練習題(含答案)05-07

2017年二級筆譯考試練習題及答案09-30

2017下半年翻譯考試高級筆譯備考練習(含答案)11-10

二級公共營養師考試專項練習10-17

2017下半年初級筆譯考試練習題(含答案)10-05

CATTI英語筆譯二級考試大綱07-12

翻譯資格考試初級筆譯全真練習11-10

2017上半年CATTI二級筆譯考試練習題及答案11-02

2017年二級筆譯考試經驗分享10-11

亚洲制服丝袜二区欧美精品,亚洲精品无码视频乱码,日韩av无码一区二区,国产人妖视频一区二区
中文在线字幕第一页 | 在线精品亚洲一区二区小说 | 久久永久免费精品视频网站 | 在线播放国产精品一区二区 | 精品少妇性服务中文字幕 | 亚洲午夜福利精品久久 |